Lysnisseprosjektet - bakgrunn og historikk

Lysnisseprosjektet er et av Begeistringsetatens lokalsamfunnskonsepter. Begeistringsetaten er opptatt av at det er summen av våre handlinger som fargesetter det miljøet vi lever i. Det er våre gjerninger som endrer liv, utvikling og hverdag. Ved å bli med på lysnisseprosjektet viser man at man vil bidra til et rausere, varmere og mer engasjert samfunn. Det handler ikke bare om den tente lykta der ute, det handler vel så mye om å tenne lys i andre. For som et gammelt Lysnisseord sier:

 

"Det vakreste lyset som finnes skinner i øynene på noen du gjør gla`"

Det kan være lett å overse storheten i de små gjerninger. Så for å gjøre ære på "det store i det lille", som i sum er det som til alle tider har endret verden, ble ideen om Lysnisseprosjetet født.  Året var 2001 og stedet var Prinsdal, der alle husstander ble invitert med til å tenne lykter i hele desember for å synliggjøre effekten som oppstod når mange bidro med litt. Lysnisseprosjektet var spiren som 7 år senere førte til at Begeistringsetaten ble grunnlagt, og i november 2008 arrangerte vi vårt første Lykteverksted i Ski. Siden den gang har Begeistringsetaten invitert store og små til å være med på å skape litt desembermagi på eget bosted.

 

Oppdraget er enkelt!
Tenn lykter utenfor huset  der du bor kl. 1800 presis - hele desember igjennom, helst slik at det syntes fra veien. Om mange innbyggere gjør det samme oppstår et helt lite eventyr midt i hverdagen.  Lys fra alle de på innsiden til alle de på utsiden. Ikke bare blir det en helt fantastisk stemning og veier av lys, det synliggjør også effekten av samarbeid og engasjement.  Når mange bidrar med litt oppstår det stor endring!  

Da prosjektet kom på Facebook fikk det også nasjonal og internasjonal spredning. I 2014 var det over 90 000 påmeldte! Det ble tent lykter fra Reykjavik til Kualalumpur, men mesteparten ble tent i Norge.

 

 

Følg lynsisseprosjektet på Facebook, og meld deg på Gnist-og glededagen 1. desember 2017!