Slik lager du en enkel lysnisselykt!

 

1. Dette trenger du:

Glass- Syltetøyglass, fetaostglass, babymatglass eller annet som egner seg. Pass på at glasset ikke er for høyt eller smalt for da kan det bli vanskelig å tenne te-lyset. Brede åpninger er bra! Glasset skal være rengjort og etikettløst. 

Nebbtang og avbitergang - Gjerne et verktøy som kombinerer disse.

Ståltråd - Pass på at den hverken er for tykk eller for tynn for da kan den bli vond å jobbe med. Den skal være lett å bøye og behagelig å holde i. Vi liker godt de som Clas Ohlsen selger på rull! Billige er de også:) 

Dekormatriell - Hva du vil pynte glassene med er selvsagt smak og behag. Vi liker godt poscatursjene (fås kjøpt i de fleste hobbybutikker). Disse gir god dekkevne, fantastiske farger og fester på alle underlag. Klistremerker gir rask og fin dekor, og er veldig populære på lykteverkstedene våre! Matpapir og silkepapir gir fin glød i lykta, men pass på at det ikke stikker papir over kanten! Dette kan nemlig fort ta fyr! Du kan også kombinere forskjellig dekormatriell, lime på naturmatriell, perler, sette på silkebånd og ymse. Bare fantasien setter grenser!

2. Begynn med å lage hanken!
Trekk ut ca 20 cm fra ståltrådrullen og bøy rundt kanten på glasset. IKKE klipp av! Kryss kortenden og rundt nedre del av langenden som fortsatt henger igjen på rullen.

3. Tvinn enden av ståltråden rundt langenden slik at du låser tråden rundt glasset. La det være igjen en liten åpning mellom glasset og "knuten". Ikke stram til helt ennå. Mål til lengden på hanken før du klipper. Skal du bære lykten (feks lyktevandring) bør hanken være så lang at du ikke brenner deg. Om den kun skal henge uten å forflyttes, kan hanken være kortere. 

4. Mål til lengden på hanken før du klipper. Skal du bære lykten (feks lyktevandring) bør hanken være så lang at du ikke brenner deg. Om den kun skal henge uten å forflyttes, kan hanken være kortere. Klipp av med avbitertang.

5. Stikk den avklippede enden ned i "hullet" mellom knuten og glasset.

6. Trekk den avklippeden enden rundt til motsatt side av glasset. 

 

7.Trekk enden ned ca. 5-6 cm. Bøy den opp igjen og tvinn rundt hanken. Stram til knutene med nebbtangen, slik at løkken rundt toppen av glasset lukker seg tett. (Knip nebbtangen rundt knuten og snurr glasset rundt til det strammer seg)Husk også å klemme inn de spisse endebitene med nebbtangen!

8. Voila! Klar for å dekoreres!